Mi az az MR vagy MRI?

Az MRI a mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés, angolul Magnetic Resonance Imaging rövidítése. Magyarországon két fajta elnevezést is használnak: MR vagy MRI.

Az eljárás legnagyobb előnye, hogy a legkisebb káros hatása sincs. Nincs fájdalom, nincs fizikai beavatkozás és főleg nincs sugárterhelés..

A vizsgálatot egy speciális MRI készülék segítségével végzik, amelynek fő része egy nagyon erős mágnes.

Az MRI vizsgálata során számos olyan betegség is kimutatható, amely röntgennel nem. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, azonban néhány esetben MRI vizsgálat nem végezhető el.

Az MRI vizsgálat előnyei

 • Nem jár sugárterheléssel, így nincs is káros hatással a szervezetre
 • Fájdalommentes eljárás és nincsen mellékhatása
 • Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás
 • Semmiféle hosszú távú káros hatása sincs a szervezetre
 • Magas kockázatú páciensek esetén is alkalmazható szűrővizsgálatként

Mit lehet vizsgálni MRI-vel?

MRI-vel csaknem minden szerv vizsgálható. Részletes lista az MRI vizsgálatokról itt érhető el:
MRI vizsgálatok

Különböző régióknál vagy testtájaknál, szerv specifikusan különböző betegségek mutathatók ki, differenciálhatók.

Milyen esetekben szükséges MRI vizsgálat?

 • Az agy betegségeinek feltárására (pl. tumor, demencia)
 • Sport sérülések esetén (pl. porcleválás)
 • Mozgásszervi problémáknál
 • Fül-, orr- és torok állapotok feltárásánál
 • Lágyrészek (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések) és csont vizsgálatánál
 • Gerinc állapotok (tumor, gerincvelő nyomás, porckorong sérv, törések) felmérésére
 • Érrendszeri rendellenességeknél
 • Női kismedence problémák esetén
 • Mellrák megelőzésére is használják, emlőtumor kereséskor
 • Prosztata problémáknál
 • Leggyakoribb indikációk: fejfájás, szédülés, agyi történés, áttétkeresés, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák

Hogyan néz ki az MRI vizsgálat menete?

 1. Az MRI vizsgálatot erre szakosodott személyzet végzi Partnereinknél.
 2. Az MRI gépbe többnyire hanyatt fekvő helyzetben, mozdulatlanul kell feküdnie Önnek.
 3. Egy MRI vizsgálat általában 20-40 perc időtartamú, de ez függ az adott vizsgált területtől, illetve, hogy kontrasztanyagos-e a vizsgálat.
 4. Partnereink vizsgáló helyiségben erős mágneses tér van, a balesetveszély miatt minden fémtárgyat a vetkőző fülkében szükséges hagyni. De minden Partnerünk részletes felvilágosítást ad a teendőkről a vizsgálat megkezdése előtt.
 5. A vizsgálatot az asszisztens végig figyelemmel kíséri, így azonnal reagálni tud az Ön jelzéseire. 
 6. A vizsgálat befejeztével, az adott Partner által megjelölt határidőn belül és módon kapja meg az elkészült MRI eredményt.

Milyen eszközökkel végzik az MRI vizsgálatokat?

Nyitott MRI gép

A nyitott MRI gép a bezártságtól szorongó páciensek vizsgálatát könnyíti meg. Az ilyen, általában 0.4 Tesla teljesítményű gépekkel a gerinc mellett izületi vizsgálat is végezhető (váll, csípő, térd, boka). Nagy hátránya, hogy sokkal rosszabb minőségű lesz az eredmény a jóval gyengébb mágnes miatt.

Zárt MRI gép

Partnereinknél általában 1,5 Tesla erősségű MRI gépek érhetők el. Ezekkel a gépekkel a gerinc és ízületi vizsgálatok mellett számos egyéb terület is vizsgálható:, koponya, koponya MRA, sella, orbita, arckoponya,  hasi és kismedencei vizsgálatok.

MRI Map MRI időpontok

Milyen adatokat kérünk az időpont foglaláskor?

 • név, születési dátum, telefonszám és email cím. Ezeket az adatokat az Adatvédelmi szabályzatnak megfelelően kezeljük. 
 • az Ön méretei (Hogy megtudjuk, befér-e a gépbe) és, hogy van-e bármilyen fém/idegenanyag beültetve a szervezetébe.

A honlapunkon jelenleg az online időpontfoglalás nem érhető el. Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot űrlapunkon keresztül. Köszönjük megértését!

Mikor nem lehet MRI vizsgálatot végezni?

 • Orvosilag beültetett idegen test jelenléte esetén. Ilyenek lehetnek például a pacemaker,  beültetett hallókészülék, különböző implantátumok: fül, cochleáris, nervus vagus stimulátorok, agyi shunt, inzulinpumpák, implantálható kardioverter-defibrillátor, műbillentyűk bizonyos csoportja, fémszilánk (pl: a szemben), egyéb orvosi implantátumok.
 • Mágnesezhető idegen testek esetén (pl. repeszdarabok) vagy fém implantátumok esetén (pl. sebészeti protézisek, aneurizma vagy agyi klip) 

Általánosságban
A beültetett orvosi berendezések, implantátumok esetében a páciensnek előre tájékoztatnia kell a vizsgálatot végző partnerünket. Minden esetben írásos dokumentációt kérünk, amellyel igazolható az orvosi berendezések, implantátumok megléte és típusa, így eldönthető, hogy az MRI vizsgálat elvégezhető- e.

Elvégezhető a vizsgálat:

Titán és ötvözetei

A beültetett titán és ötvözetei nem mágnesezhető természetük és alacsony elektromos vezetőképességük miatt lehetővé teszik az MRI vizsgálatot.

Továbbá, ha a mágnesre reagáló fém eltávolítható, akkor az MRI vizsgálat is elvégezhető.

Terhesség

Az MRI vizsgálat elvégezhető a terhesség alatt, káros magzati hatást nem mutattak ki az MRI vizsgálattal kapcsolatban. Azonban a terhesség második és harmadik trimeszterében kontrasztanyag nem adható. 

Kontrasztanyagos vizsgálat

A kontrasztanyagos MRI vizsgálatnak köszönhetően könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk az MRI vizsgálat során egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról.

Az MRI vizsgálatok többségénél elég a kontrasztanyag nélküli, sima (natív) MRI vizsgálat, Azonban a kontrasztanyagos vizsgálat előnyei miatt vannak olyan  vizsgálatok, amelyek csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Erről az Ön kezelőorvosa vagy radiológusa dönt.

Vesebetegek esetében nem ajánlott alkalmazni a kontrasztanyagos MRI vizsgálatot, ugyanis ebben az esetben a vegyület nem képes kiürülni a szervezetből. Ugyancsak nem végezhető kontrasztanyagos vizsgálat terhesség esetén.